Gelişimsel Dil Bozuklukları

Gelişimsel dil bozukluğu, nedeni tam olarak belirlenemeyen fakat sıklıkla gecikmiş konuşma öyküsü olan çocuklarda görülebilen bir bozukluktur. Dili ‘anlama’ ve ‘ifade etme’ alanlarında zorluklar bulunmaktadır. Ailede gelişimsel dil bozukluğu öyküsü bulunması da çocuklarda gelişimsel dil bozukluğu riskini arttırmaktadır.

Eğer çocuğun yaşıtlarına göre dil becerileri yetersizse, dili anlamakta zorlanıyorsa bir dil ve konuşma terapistine başvurulması gerekmektedir. Dil becerilerini ayrıntılı olarak değerlendirebilecek tek meslek mensubu dil ve konuşma terapistleri olmaktadır.

Çocuğunuz 3- 5 yaş aralığındayken; gecikmiş konuşma semptomu ya da öyküsü varsa, söylenilenleri anlamakta zorlanıyorsa, kısa ya da dil bilgisel olarak hatalı cümleler kuruyorsa, yönerge takibinde problemleri varsa, düşüncelerini ifade etmek için gerekli sözcükleri çağırmada problemleri varsa vakit kaybetmeden bir dil ve konuşma terapistine başvurulması gerekmektedir.

Dil ve konuşma terapistleri TEDİL ve TODİL gibi çeşitli dil testleriyle çocuğun alıcı ve ifade edici dil becerilerini değerlendirmektedir. Terapi ise çocuğun ihtiyaçlarına göre şekillenmektedir. Hangi alanda daha çok eksiklik yaşanıyorsa o alanda çalışılmaktadır.

Resimli kartlar, kitaplar gibi geleneksel yöntemler kullanılabildiği gibi, çocuğun doğal bir şekilde öğrenmesini sağlayan yapılandırılmış oyun ortamları da kullanılabilmektedir. Ailenin de çocukla etkileşimini ve beraber geçirdiği zamanları arttırması seansların daha verimli olabilmesi için önemli olmaktadır.

Whatsapp Whatsapp