Edinilmiş Dil Bozuklukları

Edinilmiş dil bozuklukları, dil becerilerinde sonradan ortaya çıkan bir bozukluktur. Kafa yaralanmaları, kazalar, travmalar, inme edinilmiş dil bozukluğuna sebep olabilmektedir. Hasta öncesinde herhangi bir dil bozukluğu yaşamıyorken bu yaralanmalardan sonra dili anlama ve ifade etmede zorluklar yaşayabilmektedir.

Dildeki bozulmaya ek olarak yazma ve okumada da bozulmalar gözlemlenebilmektedir. Beyin hasarları sonucu afazi görülebilmektedir. Afazi için bir yaş sınırlaması bulunmamaktadır. Çocukluk çağında da daha ileri yaşlarda da görülebilmektedir. Hasarlanan bölgeye göre dildeki bozulmalar değişebilmektedir. Bu bozulmalar; kelimeleri karıştırma, anlamsız kelimeler kullanma, cümle kurmada zorlanma, okumadaki ve yazmadaki güçlükler, kelimelerdeki sesleri değiştirme şeklinde görülebilmektedir.

Afazi tanısı bir nörolog tarafından konulmaktadır. Afazi tanısı alındıktan sonra vakit kaybetmeden bir dil ve konuşma terapistine başvurulması gerekmektedir. Afazi tipleri; Wernicke, Broca, anomik, iletim, global, progresif. Etkilenen beyin bölgesine göre tipi değişmektedir. Her tipte de dil ve iletişimde etkilenen alanlar değişmektedir. Beyin hasarı oluştuktan kısa süre sonra terapi alınması bozukluktan etkilenmeyi azaltabilmek için çok önemli olmaktadır.

Özellikle 6-12 ay içinde çok daha yararlı olabilmektedir. Dil ve konuşma terapistleri ADD ve GAT gibi çeşitli afazi dil değerlendirme testleriyle hastanın dil becerilerini değerlendirmektedir. Terapistler; okuma, anlama, yazma, dinleme, konuşma alanlarında hastayı ayrıntılı olarak değerlendirir. Afazi tipi ve hastanın en zorlandığı alana göre terapi programını belirlemektedir.

Whatsapp Whatsapp